Bildiri’de, dünya genelinde silahlı çatışmaların ve insan hakları ihlallerinin bir bulaşıcı hastalık gibi başta çocukları ve insanlığı tehdit etmeye devam ettiği vurgulayan Asena: “20. yy 100 milyondan fazla kişiyi olumsuz etkilemiş, özellikle sivilleri savaşın ve iç çatışmaların mağduru yapmıştır. Günümüzde “savaş” nedenli ölümlerin %90’dan fazlası sivillerde olmaktadır. Savaşta ölen her bir savaşçıya karşılık bir sivil doğrudan nedenlerle ölürken 14-15 sivil de yiyecek, su ve  yaşam için gerekli diğer gereksinimlerini karşılayamadıkları ya da salgınlar nedeniyle yaşamının yitirmekte ve bunun daha fazlası da fiziksel ve psikolojik olarak yaralanmaktadır…” dedi.

F1Cde11B 942F 4C59 999D B1C616Fb261E

Muhammet Asena, uluslararası verilere dayanarak; savaşlarda en duyarlı grubun olan 5 yaş altı çocuklar olduğunu, 1996 yılında, 31 ülkede yaşanan çatışmalarda %24’ünde beş yaş altı mortalite hızının %5 ve daha fazlası olduğunu, vurguladı. 

Bildirinin devamı…
“Çatışmalar sırasında, çocuk ölümlerinin % 5’i direkt travma nedeni ile %95’i açlık ve hastalık nedeniyle olmuştur Geçtiğimiz son 10 yılda, 2 milyondan fazla çocuk savaş bölgesinde ölmüştür. Geçtiğimiz  son on yılda, 4 milyondan fazla çocuk kalıcı olarak sakatlanmıştır.

Savaş nedeniyle çocukların çoğu, tıbbi bakım olmadan ve çoğu zamanda yalnız yaşamaktadır. 1 milyon çocuk yetim kalmıştır.12 milyon çocuk güvenlik nedeniyle evlerinden ayrılmış bunların üçte biri ise mülteci kamplarında yaşamaktadır.

Türkiye Sakatlar Derneği 33. Olağan Genel Kurulu'nda Başkan "Şükrü Boyraz" güven tazeledi Türkiye Sakatlar Derneği 33. Olağan Genel Kurulu'nda Başkan "Şükrü Boyraz" güven tazeledi

Filistinde 1 milyon çocuk psikolojik desteğe muhtaçken binlercesi ise ebeveynlerinden ayrı düştü. Kentin yüzde 75'i adeta yok oldu. Kızılay'ın paylaştığı son verilere göre Gazze ve Batı Şeria'da can kaybı, yaralı ve kayıp sayısı 145.000’ e ulaştı.

4D0A9559 228D 491F 8370 E08112Aad12C

Savaşlar, etkileri çocuklarda daha belirgin olmak üzere, ölümlere, yaralanmalara, bulaşıcı hastalıkların ve malnütrisyonun artmasına ve sağlık hizmetlerinin bozulmasına yol açan önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Bu nedenle savaşa karşı geliştirilecek yanıtta sağlık çalışanlarının önemli sorumlulukları vardır. 

Savaşın sona erdirilmesi, barışın sağlanması, en azından çocukların aşılanması ve diğer sağlık girişimleri için insani ateşkesin sağlanması çabaları hepimizin sorumluluğundadır.

Sonuç olarak; çocukların savaşa karşı korunmaları ancak savaşı durduracak irade ve kararlılıkla olasıdır.”

Doğu Pediatri Derneği’nin bilimsel aktivitelerinin yanında, sosyal duyarlılığa ve sorumluluğa sahip olduğunu da aktaran Muhammet Asena, başta Gazzeli çocuklar olmak üzere Orta Doğu’nun ve tüm dünyanın çocuklarına sağlık, barış ve esenlik diledi.

Abone Haber Özel: Kemal Mustafa Akıncı

Editör: Haber Merkezi